Vælg en side

Amerikanske investeringer på vej til lufthavnsprojekt – også måske Kangerlussuaq 

En ny overraskende udvikling i lufthavnsprojektet om udvidelse af grønlandske lufthavne er, at amerikanerne vil investere i Grønlands projekter. Den amerikanske viceudenrigsminister John Rood har givet en hensigtserkæring om, at man vil analysere og potentielt investere i projekterne. I erklæringen, der blev underskrevet i Thule Air Base står blandt andet:

”Disse investeringer vil øge USA og Nato’s kapabiliteter i den nordatlantiske region og vil komme USA, kongeriget Danmark og Grønlands folk til gavn.”

Der er dog endnu ikke meldt ud, hvilke dele af lufthavnsprojektet, man er interesseret i. En analyse på Altinget.dk/arktis peger imidlertid på, at den amerikanske udmelding sandsynligvis kommer i kølvandet på, at forslaget til lufthavnsprojektet der skal behandles i Inatsisartut i efteråret indeholder en reduktion af Kangerlussuaq lufthavn. En lufthavn, som amerikanske fly dagligt beflyver. Analysen peger derfor på, at der lægges op til amerikanske investeringer med fokus på Kangerlussuaq.

Se også hensigtserklæringen her .