Vælg en side

Fiskeriet udgør Grønlands vigtigste erhverv. Derfor er DTU i samarbejde med Naturinstituttet og Selvstyret i gang med at udvikle en ny uddannelse, der skal understøtte og nytænke fiskeriet.

DTU Aqua, Naturinstituttet og Grønlands Selvstyre er i gang med at lægge sidste hånd på en ny bacheloruddannelse i fiskeriteknologi. Således planlægger DTU at udbyde en diplomingeniøruddannelse i fiskeriteknologi med base i Sisimiut. Uddannelsen vil være det næste logiske skridt i samarbejdet mellem DTU og Naalakkersuisut og vil skabe gode muligheder for at styrke erhvervsudviklingen i Grønland.

»Det er en uddannelse, der længe har været ønsket fra Grønlands side, som her bliver en realitet. Især efterspørger fiskeindustrien i Grønland uddannelsen, og vi har derfor struktureret uddannelsen i tæt dialog og efter de grønlandske interessenters ønsker og behov,« siger uddannelsesansvarlig ved DTU Aqua og projektleder for den kommende fiskeriingeniør uddannelse, Nina Qvistgaard.

Uddannelsen er struktureret efter fokusområderne generel biologi og oceanografi, fangstteknologi, der sikrer en bæredygtig udnyttelse af fiskeriressourcer, fødevareprocesser inden for fisk- og skalddyr-produktion, fiskeriforvaltning og endelig fokus på et tværgående element med innovation og entreprenørskab.
Uddannelsen bliver international, men med dansk som undervisningssprog og vil sigte både på arktiske og globale fiskeriforhold.

»Fisk kender jo ikke til landegrænser, og det globale økosystem hænger sammen. Vi har også en fælles interesse omkring klimaforandringerne. Hele verden har meget at lære af de ændringer og muligheder der pågår i Arktis,« siger uddannelsesansvarlig Nina Qvistgaard.

Den danske stat finansierer den kommende uddannelse med bidrag fra Grønlands Selvstyre. DTU Aqua og Artek afventer fortsat aflevering og endelig godkendelse fra Danmarks Akkrediteringsinstitution af den potentielle diplomingeniøruddannelse i fiskeriteknologi.

 

Foto: Jesper Hansen