Vælg en side

Der var fokus på infrastrukturen i Grønland og Arktis, da DTU i begyndelsen af maj afholdt konferencen “Transportation Infrastructure Engineering in Cold Regions” i Sisimiut.

På konferencen debatterede forskere hvordan forskningsbaserede løsninger kan bruges til at udvikle og planlægge velfungerende infrastruktur i Arktis. Og netop infrastrukturen er et emne, som ofte er oppe at vende i debatten i Grønland. Op til konferencen udtalte Thomas Ingemann-Nielsen fra DTU Byg:

”Velfungerende transportinfrastruktur er ekstremt vigtig for de isolerede arktiske kystsamfund. Derfor er det nødvendigt at sætte fokus på de særlige udfordringer, der er forbundet med at bygge og drive infrastruktur i Arktis”.

På konferencen var der fokus på den rolle, som permafrost spiller i forbindelse med planlægningen af nye – og vedligehold af eksisterende – lufthavne i Grønland. Thomas Ingemann-Nielsen forsker blandt andet i de konsekvenser, som ændringer i permafrosten har for planlægningen af lufthavne og andre store anlæg i Grønland. Sammen med en kollega har han indsamlet geologiske data fra Kangerlussuaq til en database, der kan bruges som et faktuelt udgangspunkt for at tage beslutninger om, hvordan lufthavnene skal drives og vedligeholdes i fremtiden.

Konferencen havde godt tres deltagere, og med oplæg fra blandt andet USA, Canada, Norge, Finland samt Grønland og Danmark var de arktiske lande rigt repræsenteret blandt deltagerne. Repræsentanter fra myndigheder og erhvervsliv i Grønland og Danmark gav ligeledes deres bud på udfordringer og løsninger i forhold til planlægning af infrastrukturen i Arktis.