Vælg en side

Europa-Kommissionens kulturarvspris, Europa Nostra-prisen, gik i 2018 til det restaurerede Poul Edgedes Missionshus og et pakhus i bygden Ilimanaq nær Ilulissat.

I 2014 købte Realdania By og Byg missionæren og handelsmanden; Paul Edgedes hus, samt et nærtlæggende pakhus. Begge er fredede bygninger fra 1700 tallet. Købet udsprang af et langt samarbejde med Selvstyret i Grønland, Grønlands Nationalmuseum, den daværende Qaasuitsup Kommunia, i dag Avannaata Kommunia og turismeorganisationen World of Greenland. Målet for købet er at skabe udvikling i området gennem bevarelse af de unikke historiske huse.

Formand for Europa Nostra, har udtalt at prisen netop er et eksempel på, at kulturarv er mere end blot erindringer om fortiden, men at er nøglen til at forstå vores nutid, samt at se det som en ressource for fremtiden.

Bygden Ilimanaq, og hermed de to huse, ligger i et område som er med på UNESCOs verdensarvsliste. Skulle man have lyst til at opleve området, har World of Greenland, et datterselskab af GrønlandsRejsebureau, opført en række feriehytter i området ved de prisvindende huse. Kontakt GrønlandsRejsebureau for mere information.