Vælg en side

En analyse i Altinget Arktis peger på, at der er lagt op til mange konflikter i grønlandsk politik i efteråret 

”Inatsisartut åbner efterårssamlingen den 28. september, men allerede nu er der taget hul på en politisk efterårssæson i Grønland, som kan gå hen og blive særdeles turbulent og dramatisk,” skriver Altinget Arktis i en ny analyse af den kommende tid i grønlandsk politik.

Analysen nævner, at der er interne splittelser i den nuværende koalition bestående af Partii Naleraq, Siumut, Nunatta Qitornai og Atassut. Årsager til splittelsen er blandt andet en debat om, hvor vidt Qaanaaq og Østgrønland skal have ophævet restriktioner for fangst af narhvaler og hvidhvaler i områderne, som Jens Napaattooq fra Partii Naleraq har krævet.

Et andet stridspunkt er det omdiskuterede lufthavnsprojekt med en pris på 3,7 mia., der skal drøftes ved efterårssamlingen. Kim Kielsen har i foråret appelleret til danske pensionskasser som mulige investorer i projektet. Men landsstyreformanden har fået en halvkold skulder med udmeldingen om, at man forventer afkast på samme måde som i andre investeringer, og dermed ikke favoriserer udelukkende fordi det er et grønlandsk projekt.

Som analysen peger på, kan det betyde en ny koalition. Spørgsmålet er, hvordan en ny konstellation kunne se ud? For eksempel nævner Altinget Arktis, at Demokraterne muligvis stadig bærer nag, efter Kim Kielsen smed dem ud af koalitionen i 2016. Af andre mulige samarbejdspartier nævnes Inuit Ataqatigiit (IA), men også her valgte formanden for Siumut at ryste posen ved valget i april pga. debat om en ny fiskeripolitik, og lod IA i stikken som oppositionsparti.

Analysen kommer dog også med den konklusion, at man i Grønland i højere grad end i dansk politik er vandt til at indgå kompromiser på tværs af partifarver:

”Men realpolitisk er der ikke tale om en opdeling i en rød og blå blok i stil med dansk politik. Her grupperer partierne sig mere fra sag til sag,” skriver Altinget Arktis i deres analyse.

Dermed er der også mulighed for at Kim Kielsen finder frem til nye fællesskaber i den kommende efterårssamling.