Vælg en side

Valget til Inatsisartut har nået sin afslutning. Grundet omtælling af stemmerne i både Aasiaat og Sisimiut måtte resultatet lade vente på sig. Siumut og IA gik henholdsvis tilbage med 7,1 og 7,6 %, mens Demokraternes Niels Thomsen blev valgets helt store sejrherre med 2773 personlige stemmer, hvilket blandt andet betød fremgang til Demokraterne på 7,7 %.

Valget til Inatsisartut er overstået, efter at Valgnævnet sent natten til onsdag foreløbig godkendte valgresultatet.

Inden udskrivelsen af valget stod Michael Rosing og Vittus Qujaukitsoq på daværende tidspunkt og manglede nogle af de 942 underskrifter fra stillere, som det krævedes for at et nyt parti kunne opstille til valget. Michael Rosing udtalte blandt andet: ”Som formand for et af to nystiftede partier, som var midt i at samle underskrifter da valget blev annonceret, kan man ikke lade være med at tænke på, om der var en smule taktik involveret i tidspunktet.” Nunatta Qitornai og Samarbejdspartiet fik dog indsamlet de påkrævede antal stillere forholdsvist hurtigt efter udskrivelsen af valget. Det lykkedes da også de to nye partier at få ét mandat i Inatsisartut hver, da Vittus Qujaukitsoq og Tillie Martinussen fik nok personlige stemmer hver til at blive valgt ind. Mere opsigtsvækkende var det dog, at Aleqa Hammond ikke modtog nok stemmer (171) til at blive valgt ind.

Niels Thomsen blev med 2773 personlige stemmer valgets andenstørste stemmesluger efter Sara Olsvig med 3360 personlige stemmer. Også Hans Enoksen opnåede et flot personligt valg med 2531 personlige stemmer, og hans parti gik 1,8 % frem siden sidste valg.

Til valget til Inatsisartut stillede 232 kandidater op, hvilket er det højeste antal kandidater nogensinde.

Herunder fremgår de valgte medlemmer til Inatsisartut.